Andrew Loomis – Illustratör & författare

Om du är intresserad av illustration så har namnet William Andrew Loomis säkert inte gått dig förbi. En jätte under sin tid som illustratör och författare så arbetade Loomis främst inom reklam och åt större magasin, men vad han är som allra bäst ihågkommen för idag är dock sina instruktionsböcker inom illustration. Närhelst man läser en artikel om realistisk illustration, att fånga rörelser eller minspel så dyker ofta Loomis bilder upp eller nämns, många workshops och onlinekurser använder sig utav hans böcker och jag är förvånad att fler svenska utbildningar inte lär ut om honom då hans illustrationer och samlade verk fortfarande idag sätter en hög standard inom grafisk design och illustration. Men vem var denne Andrew Loomis då?

Föddes 1982

Image: http://www.saveloomis.org/

Andrew Loomis föddes i staden Syracuse i staten New York 1882, men växte upp i Zanesville, Ohio. Enligt flera källor så visade han tidigt intresse för att rita och vid 19 år så studerade han vid Art Students League of New York under kända illustratörer så som George Bridgman och Frank DuMond. Under större delen av sitt liv så arbetade han i Chicago åt olika agenturer samt sin egna studio och undervisade bland annat under 1930-talet vid American Academy of Art. Det var under hans tid som lärare som han kom fram till många av de utlärningsmetoder som senare skulle publiceras i hans första bok ”Fun with Pencils” 1939. Under de kommande årtiondena så skrev han flertalet böcker som lärde ut olika metoder och tankesätt inom illustration och vad som gjorde dom speciellt populära var hans ofta humorfyllda texter och pedagogiska tillvägagångssätt. Böckerna går ofta in på djupen på hur man ”lätt” kan rita ansikten, fånga huvudformen eller lägga linjerna i en hand. Många av kapitlen gå även igenom alternativa metoder och skalar bort lager efter lager i processen tills endast dom rudimentära grunderna finns kvar. Hans böcker värderas ofta högt för deras akademiska värde men under en lång period så var böckerna väldigt svåra att få tag på enda tills Titan Books tryckte upp ett antal nya upplagor mellan 2011–2013. Som tur är så befinner dom flesta av Loomis böcker nuförtiden i Public Domain vilket gör att dom är desto lättare att få tag på gratis via olika hemsidor, både som PDF och e-böcker. Loomis var verksam både som författare och illustratör enda fram till sin död 1959 och två av hans böcker färdigställdes och gavs ut efter hans död (The eye of the painter, I’d love to draw).

Har gjort stort avtryck på dagens illustratörer

Loomis avtryck som illustratör i den grafiska världen har varit stor och många kända tecknare så som Charles M. Jones, Richard Williams och Bill Waterson har i olika verk beskrivit hur dom någon gång inspirerats eller lärt sig från Loomis böcker. Själv har jag flera av Loomis böcker och hans lättlästa vis att skriva på innehåller många tips och tricks som efteråt känns så självklara men som man ändå inte tänkt på. Att rita efter referenser och följa Loomis mallar är en glädje och metoderna går att implementera på flertalet olika stilar för den som inte känner eller kan rita realistiskt, eftersom grunderna ändå är i stort sett dom samma oavsett om du målar av en levande modell eller klottrar fram en bild på Homer Simpsons.