Att lära sig via Workshops

Idag så finns det otroligt många medieutbildningar i Sverige, allt från Gymnasiet, Högskola universitet till kurser att gå på hos företag. Estet är väldigt populärt att utbilda sig inom och med en konkurrensfylld men växande marknad så kan man ändå förstå varför. Jag minns själv min tid som ung student, en tid då jag ännu inte hade hittat just min nisch utan sög i mig information ifrån alla möjliga ämnesområden. De bästa lektionerna var helt klart när vi fick en gästföreläsare som jobbade inom branschen och kunde berätta om sina egna erfarenheter och dela med sig av personliga kunskaper. Man fick en inblick i den värld som man snart (förhoppningsvis) själv skulle ta det stora klivet in i.

Föreläsare och distanskurser

Ännu roligare och intressantare blev det om gästföreläsaren hade med sig en uppgift åt oss som vi fick utföra och sedan få feedback på. Ärligt talat är det nog just de få lektionerna som jag verkligen lärde mig mest på och minns tillbaka till med en nostalgisk känsla. Men det är inte alla utbildningar som har chansen, budgeten eller möjligheter att ta in gästföreläsare, speciellt inte inom grafiska områden. Då är det tur att det under de senaste 10–15 åren växt fram ett stort antal hemsidor som erbjuder distanskurser och workshops där man får arbeta direkt mot folk med erfarenheter inom sina respektive branschområden. Exempelvis iAnimate.com erbjuder kurser inom bland annat film – och –spel animationer, motion capture och ljussättning där lärarna tidigare arbetat åt industrijättar så som Pixar, Dreamworks Animation och Sony Animation eller Naughty Dog, Dice och Bioware. Kurserna är i regel mellan 8 till 12 veckor långa. Och iAnimate är bara en av hundratals sidor som erbjuder kurser och workshops. Faktum är att det kan vara svårt att navigera och hitta vilka sidor som erbjuder det mest prisvärda utbudet, men som man säger nuförtiden: ”Google it” och gör lite efterforskningar så kan du säkert finna något som passar just dig och är värt dina surt förvärvade slantar. Allt som oftast är dessa kurser inte helt billiga att gå nämligen, men om kursinnehållet håller vad det lovar så kan det nog vara värt det och att få feedback från professionella lärare som har en fot inne i branschen kan ge en många unika inblickar i hur marknaden faktiskt fungerar. Sen så finns det även många regelbundna workshops som brukar dyka upp i större städer och håller man korpgluggarna öppna så är det faktiskt inte helt omöjligt att finna en eller flera som kan intressera.

Chans att nätverka

Att gå på just fysiska workshops har också en outtalad fördel gentemot online versionen och det är att man ofta kommer i kontakt med andra personer med samma intressen. Att gå på grafiska workshops kan göra underverk för ens nätverk och inom grafisk design, animation och illustration, för att nämna några få områden, så är alla kontakter värda sin egna lilla vikt i guld. Att gå på workshops kan även ge portfolion en önskad skjuts uppåt där goda vitsord från en animatör från Pixar eller en Illustratör från Marvel kan ge just det lilla extra som behövdes för att få in foten på ett jobb eller i branschen i allmänhet. Men självklart får man inte glömma det allra viktigaste och det är den personliga och artistiska utvecklingen och kunskaperna som man förvärvar, för är det inte så att vi aldrig blir för gamla för att lära oss någonting nytt?