Att skapa: För hand eller digitalt?

I och med dom senaste årens utveckling och en lättare åtkomst till digitala applikationer och program som underlättar skapandet av snygga och kvalitetsfulla skapelser inom grafisk design så har en ny strid blossat upp på forum och inom branschen och skapat en klyfta mellan den, allt som oftast, äldre generationen aktörer och den nya yngre motsvarigheten. Heta diskussioner om vad som är ”konst”, ”Professionellt” och till och med ”talangfullt” eller ej tröskas om och om igen med nya och gamla argument. Det hela handlar om ifall den moderna tidens digitala artister är accepterade eller ej. Med dom allt lättillgängligare programmen så som Illustrator, Photoshop och dylikt så kan allt fler personer nu åstadkomma vad som tidigare endast fanns bakom stängda studiodörrar, man behöver inte längre mångåriga utbildningar för att knåpa ihop en bild, ett kollage eller trycksak och sälja sina tjänster och verk till kunder, företag eller allmänheten påstås det. Allt billigare och lättillgängligare tryckerier går att finna online som har sina verksamheter utomlands och hjälper en att trycka upp ett lager av tröjor, muggar eller almanackor utan att ett enskilt företag eller privatperson behöver bli helt ruinerad. Illustratörer av den gamla skolan hävdar dock att det är något som går förlorat i dessa nya metoder, att digitala artisters verk saknar den personliga touchen som ett handgjort verk har, vissa skulle kanske till och med använda uttryck som att det är själva själen som saknas.

Den digitala tidsåldern kan förenkla

Jag personligen har ingenting emot digitala artister och deras arbeten, faktum är att i en digital tidsålder så måste man hänga med i den nya tekniken som finns tillgänglig och kan förenkla processer som tidigare kunde vara långa och komplicerade. Samtidigt tycker jag att man inte skall underskatta handritade illustrationer eller målade tavlor. Visserligen hade man antagligen kunnat skala av flertalet timmar och effektiviserat det hela, men är det verkligen nödvändigt? Jag själv brukar alltid skissa för hand med en blyertspenna på papper innan jag skannar in och fortsätter i photoshop eller illustrator. I programmen har jag sedan tidigare full kontroll över många detaljer som kan komma att spela in när jag väl är färdig med bilden,. Ska den vara i CMYK eller RGB? Vilken upplösning behövs och kan jag slippa processen att försöka färgkorrigera en inskannad bild så dess ICC-profil stämmer överens med originalet så gott som möjligt genom att bestämma det innan, så gärna det tack! Och trots att jag skissar för hand innan så ser jag mig ändå som en stolt digital artist. Många påstår att den nya generationen med digitala artister inte behöver talang eller mer än grundläggande kunskaper för att börja konkurrera på marknaden och sänka priserna. Stämmer detta? Jag vet inte och jag lägger ingen energi på det heller, eftersom det fortfarande allt som oftast krävs långa utbildningar och många års arbetserfarenhet för att kunna etablera sig inom ett område där konkurrensen blir allt högre för varje år som går.

Slutsats

Så mitt inlägg i denna mångåriga diskussion är istället en helt annan frågeställning: Kan det inte finnas plats för både gamla och nya metoder, eller känner vissa etablerade aktörer sig nu hotade kanske hotade eller bortkomna? Är frågan ens värd att diskuteras vidare? För en sak är ändå säker, med tanke på Adobes allt växande tillgänglighet och den allt större indiescenen inom digitala media och grafik så kommer antalet digitala artister bara bli allt fler. Samtidigt så hoppas jag att dom gamla metoderna inte försvinner helt, för visst finns det en viss charm med dom ändå?