Project Felix – Nytt i Adobes Creative Cloud

Bland alla entusiastiska användare av Adobes Creative Cloud paket så kanske det finns dom som märkt en ny liten applikation som smugit sig in i samlingen. Med sin diskreta Fe-logotyp mot en bakgrund likt rutat papper så står Project Felix ut mot dom sedvanliga tvåfärgade ikoner som vi vant oss vid att låta blicken glida över. Så, vad är då Project Felix? I kort så är det ett 3D renderingsprogram för designers och grafiker utan kunskaper inom 3D och 3D programvaror. Först så bör det dock nämnas att applikationen ännu fortfarande ligger i betastadiet och just nu utvärderas och förändras och förbättras kontinuerligt för att skapa en alltmer användarvänlig utformning.

Bild från adobe

Enkelt att komma igång med Project Felix

Det är väldigt enkelt att komma igång, i princip bara att starta upp programmet och sen så finns det ett litet bibliotek med 3d objekt som är redo att placeras ut över den horisontella plattformen. I skrivandets stund så lämna dock utbudet en del att önska utav undertecknad då det kändes lite tomt, den mest imponerande modellen är en elgitarr som undertecknad misstänker kommer att dyka upp i många designers renderingsprojekt inom den närmsta framtiden. När en eller flera modeller väl valts och placerats ut så kan man gå igenom den mer imponerande samlingen utav material som finns tillgängliga. Vad som menas med material är i kort texturerna som används för att sätta färg på modellerna och går faktiskt att manipulera på en hyfsad djup nivå utan att behöva öppna upp ett tredjepartsprogram. Allt från vätska (Öl!), gelatin till trä och metall finns tillgängligt och inställningarna ordnas snabbt och enkelt med slider-kontroller för att öka eller sänka reflektioner, ljus återgivning och diffusa effekter. Samtidigt som du sitter och leker med inställningar och placeringar på modeller så sker det en realtidsrendering som ger en ganska så bra bild av hur den slutgiltiga renderingen kommer att se ut. Detta kan dock ta kraft ifrån datorn och är krävande på grafikkortet samt processorn, något som jag hoppas dom kommer åtgärda i framtida versioner. Renderingstekniken som används kallas för V-Ray, vilket är en väldigt populär renderingsmotor inom 3D världen för att få fram bilder med realistiska ljus och skuggor. Möjligheten att importera in egna bakgrundsbilder från din dator eller från Adobes Stocks är väldigt smidigt och väldigt snart så har man en vattenflaska eller origamifågel som sitter på ditt fikabord eller svävar ovanför President Donald Trump utan några större svårigheter.

Kan bli ett mäktigt verktyg i familjen

Project Felix innehåller även möjligheten att utplacerade ljus anpassar sig efter bakgrundsbilderna till bästa mån automatiskt för att objekten skall se ut som om dom verkligen tillhör bakgrunden. Funktionen att snabbt och enkelt även hitta horisonten på bakgrundsbilderna för att planet som man arbetar på lägger sig rätt gör det även mycket lättare. Funktionen att importera egna eller köpta modeller finns också men var tyvärr något som jag inte kunde testa i den beta-versionen som fanns tillgänglig. Men om dom lyckas ordna ett enkelt importsystem från diverse 3D modelleringsprogram och format så kan Project Felix bli ett mäktigt verktyg i Adobes lilla familj och något som tordes tilltala både nya och mer erfarna användare och renderare.